South Yarra House / Pop Architecture + Interior Design Beatrix Rowe

0

South Yarra House / Pop Architecture + Interior Design Beatrix Rowe

South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Exterior Photography, FacadeSouth Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Exterior Photography, StairsSouth Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Interior Photography, ChairSouth Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Interior Photography, Chair+ 19


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    192 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Anchor ceramics, Concrete cooperation, Worship, outdoor eco, HAY, hub furniture, Muuto, Signorino, APLO, Shelter Masonry, Arc One Gallery, CSP Architecture, Design Nation, Pompom Gallery, Gineico Lighting, Goula Figuera, Barn Carpentry, Grazia and Co., In good company, Timber market+2

  • Main architects:

    Katherine Sainsbery, Justine Brennan





South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Exterior Photography, Facade
© Willem Dirk Du Toit

Text description provided by the architects. The central idea for the renovation of this dark and dilapidated Edwardian house was to maximize natural light. The client brief stipulated an efficient single-level floor plan that prioritized “light and circulation”, “respecting Edwardian features” as well as a preference for “curved edges” and “real materials”. The interrogation of this dissertation led to a strong passive design philosophy and a deeper exploration of the central idea via strategically placed glazing and the effect of light on curved forms and carefully selected materials.

South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Exterior Photography, Stairs
© Willem Dirk Du Toit
South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Image 16 of 19
Ground floor Plan

The house consists of the renovated existing dwelling and a single storey rear addition with a roof terrace. Key design interventions avoid following the archetypal formula of the remodeled Edwardian or Victorian house which often sees a hard delineation of new and existing, characterized by a hasty route through the dark front part of the house , up to the clear rear part. In this project, the equality of approval and materiality throughout the house is a priority.

South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Interior Photography, Facade, Concrete
© Willem Dirk Du Toit
South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Interior Photography, Door
© Willem Dirk Du Toit

Inspiration was drawn from the existing site and surrounding area to explore the effect of light on curved forms and textured materials. A majestic eucalyptus tree, ornate chimneys punctuating the skyline, and the dramatic effect of the sun hitting the otherwise unremarkable patchwork of corrugated iron roofs and fences are the critical influences that resonate throughout the home. Freed from the constraints of a second level in a residential area, the roof plane has become a more dynamic device, enabling two key interventions that distill the approach to light, form and texture into an interior and architectural language. distinctive to punctuate the home.

South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Interior Photography, Chair
© Willem Dirk Du Toit
South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Interior Photography, Chair
© Willem Dirk Du Toit

First is the curved clerestory window that frames the entrance hall and floods the existing part of the house with light and a striking view of the eucalyptus. The second is an expansive glazed north facade anchored by a sculptural brick form. The curved, vertically corbelled brick element is highly functional – inside, the form captures the kitchen, exhaust, air conditioning, sliding door and laundry room storage. Externally it accommodates the pizza oven and flue, wood-burning fireplace and garden storage whilst also acting as a balustrade and screen overlooking the roof terrace level. This project was designed in collaboration with Beatrix Rowe Interior Design with the overall concept developed together at the start of the project. The contribution of the builder and the mason also greatly enriched the design result, especially in the case of the characteristic brick form.

South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Image 18 of 19
Section
South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Image 19 of 19
Diagrams

Fortunately, the constraints of this project were mostly limited to ResCode standards. With the client’s budget and scope of work broadly aligned, the challenges lay in responding creatively and effortlessly to the impacts of amenities on neighbors. The rooftop terrace resolution is a good example, where a wide screen of vertical steel blades change from open to opaque depending on the overhang areas. The effect of the screen itself and the cast shadows is graphic and fascinating as it changes character and intensity during the day – just like the interior spaces of the house.

South Yarra House / Pop Architecture + Beatrix Rowe Interior Design - Interior photography, brick, facade, column, arch, windows
© Willem Dirk Du Toit

Share.

Comments are closed.