Interior for Amber Office / Atelier van Berlo

0

Interior for Amber Office / Atelier van Berlo

© Tycho Merijn© Tycho Merijn© Tycho Merijn© Tycho Merijn+ 15

© Tycho Merijn
© Tycho Merijn

Text description provided by the architects. Amber is a growing start-up that offers electric car-sharing services to businesses. The interior, designed by Rotterdam-based architecture firm Atelier van Berlo, is a translation of Amber’s vision and workflow. As a dynamic, young and daring company, they wanted an interior that reflected the way they work. An interior that inspires new customers and conveys their very ambitious vision of the sustainable world.

© Tycho Merijn
© Tycho Merijn

The design plays with two moods; energetic, young and daring versus professional and serious. A combination of informal meeting spaces, flexible offices, a conference room and, above all, enough space to brainstorm and exchange new ideas with each other make up the program.

In the center of the office, a brightly colored zone grouping all the informal functions divides the workspace. This central area is the beating heart of the office and includes all the informal meeting spaces. A slightly raised platform incorporates the lounge, brainstorming tables and meeting space. It’s an open area where colleagues, customers and partners can meet, collaborate and be inspired. The architects allow users to open up or create a more private space by opening and closing the large curtains.

© Tycho Merijn
© Tycho Merijn

At the head is a blue conference room, overlooking the office. Here, you can meet in complete privacy while remaining in touch with the vibrant heart of the company. Glass walls are used to write ideas on a giant canvas. The other end of the brightly colored center contains the mint green kitchen where the team meets, has lunch together and uses the conspicuous beer tap every Friday.

The two working floors, separated by the colored center, are completely grey. The furniture (Boring Collection) blends with the construction, the floor and the concrete installations. Chairs and desks adapt to the industrial characteristics of the building. This tone-on-tone approach to work floors allowed architects to use bright, energetic colors for informal meeting spaces. The informal area functions as an acoustic buffer between the two working floors, with the programmers on one side and the helpdesk on the other.

© Tycho Merijn
© Tycho Merijn

The design brings together the different workflows, Amber’s philosophy and the beauty of the original architecture. Located in the Innovation Powerhouse, the former power station of Philips in Eindhoven (NL), Amber fits perfectly into the concept of this multi-tenant office building.

© Tycho Merijn
© Tycho Merijn

Share.

Comments are closed.